googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Εικόνες από την ΜΑΡΙΝΑ της Κω. Πρωινό Νοεμβρίου...

 


Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής του νησιού της Κω. Η κατασκευή της ΜΑΡΙΝΑΣ ξεκίνησε το 1990, με φορέα κατασκευής τον Ε.Ο.Τ. και το κύριο μέρος των λιμενικών εγκαταστάσεων της είχε ολοκληρωθεί το 1993. Η κυβερνητική αλλαγή (πτώση κυβέρνησης Μητσοτάκη) οδήγησε σε διακοπή των προγραμματισμένων εργασιών και στασιμότητα. Το 1998 ο δήμος της Κω αποφάσισε να ολοκληρώσει την κατασκευή της (χερσαίες εγκαταστάσεις). Η εγκατάσταση ιδιοκτησίας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού μισθώθηκε στον δήμο για 30 χρόνια. Οι εργασίες χρηματοδοτήθηκαν με χαμηλότοκο δάνειο που έλαβε ο δήμος και ολοκληρώθηκαν με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας το 2001.
Είναι η πρώτη μαρίνα που δημιουργήθηκε στα Δωδεκάνησα, η οποία έχει 250 θέσεις ελλιμενισμού και 150 θέσεις για σκάφη στη Επισκευαστική Ζώνη. Στην επισκευαστική ζώνη υπάρχει ειδικός αυτοκινούμενος γερανός για τη διαχείριση των σκαφών.
Η πληρότητά της είναι ξεπερνά το 100%, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η επέκταση της. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου 3.500 σκάφη από αυτή. 

Η ΜΑΡΙΝΑ λειτουργεί με μορφή μονομετοχικής δημοτικής ΑΕ και αποδίδει στον δήμο Κω το 24% των εσόδων της για την κάλυψη του δανείου της κατασκευής της.

Πηγή: Παπανικολάου Φίλιππος. Οικολογική Διαχείριση -Τοπικές Υποδομές

Δεν υπάρχουν σχόλια: