googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Καλάβρυτα: 73 χρόνια από την «τελική λύση»! Οι πρωταγωνιστές του ολοκαυτώματος…


H «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί
Στις 3 Οκτωβρίου του 1943 ήρθε στην Πάτρα το 749 Σύνταγμα πεζικού της Βέρμαχτ για να αντικαταστήσει την 1η Μεραρχία τεθωρακισμένων και να οργανώσει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Ανταρτών, με διοικητή τον 39χρονο Γιούλιους Βόλφιγκερ (Julius Wolfinger).

Του Φάνη Ζουρόπουλου*
Η πρώτη διαταγή που δόθηκε στον Βόλφιγκερ ήταν να κρατήσει το 2ο τάγμα του 749 στην Πάτρα και να διασπάσει τα υπόλοιπα στο Αίγιο(τοΙ) και στο Ξυλόκαστρο (το III). Διοικητής του Α’ τάγματος του 749/Σ που εγκαταστάθηκε στο Αίγιο ήταν ο ταγματάρχης Χάνς Έμπεσμπεργκ (Hans Eberberger) 41 ετών που καταγόταν από τη Νυρεμβέργη αλλά είχε γεννηθεί στην πόλη Τορεόν του Μεξικού από Γερμανούς γονείς και το πλήρες όνομά του ήταν Hans Francisco Javie Pablo Eberberger.
Από την Νυρεμβέργη καταγόταν και ο συνταγματάρχης Βολφίνγκερ. Στο Ι τάγμα του 749 ανήκαν 5 λόχοι, διοικητής του 5ου Λόχου ήταν ο Λοχαγός Ότο Χάνς Σόμπερ που είχε γεννηθεί στις 17 Ιουλίου του 1912 στο Schipkah, ένα μικρό χωριό ανατολικά της Δρέσδης.
Στο λόχο του Σόμπερ ανήκε οργανικά και ο 29χρονος αρχιακροβολιστής Μαξ Κόντραντ Ντόνερ (Max Konrad Dohnert) περισσότερο γνωστός στην Αιγιάλεια ακόμα και σήμερα σαν Τένερ, θεωρούμενος μέχρι πριν κάποια χρόνια σαν ο πυράρχης του εκτελεστικού αποσπάσματος, που είχε αποσπασθεί στο επιτελείο του Έμπεσμπεργκ σαν υπεύθυνος πληροφοριών και αντικατασκοπίας γιατί γνώριζε άριστα Ελληνικά που είχε διδαχθεί στο Γερμανικό Γυμνάσιο που είχε φοιτήσει.
Μαζί του, στο στενό κύκλο του Έμπεσμπεργκ υπηρετούσε και ο υπαξιωματικός της μυστικής υπηρεσίας του Στρατού (G.F.P.) Ρόλφ Μπουσέ (Rolf Busse) τον οποίο ο Τένερ χρησιμοποιούσε σαν γραμματέα στις ανακρίσεις.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.lykavitos.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CF%81%CF%85%CF%84%CE%B1-73-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BB%CF%8D%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια: