googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Άρωμα εκλογών. Προεκλογικό σκηνικό με ενδεχόμενες συνθήκες ρήξης με τους δανειστές

Του Γιάννη Σιδέρη
Προεκλογικό σκηνικό με ενδεχόμενες συνθήκες ρήξης με τους δανειστές
Κεραυνός εν αιθρία, έτσι όπως το Μαξίμου μας έχει συνηθίσει (δημοψήφισμα, capital controls), ήταν η ξαφνική κίνηση του πρωθυπουργού να αναγγείλει με νυχτερινό διάγγελμα την 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά (παράλληλα ανακοίνωσε και προσλήψεις στον κλάδο Υγείας, αλλά αυτές είχαν προαναγγελθεί).
Δημιουργεί απορίες, προβληματισμό και υποψίες η πράξη του πρωθυπουργού, η οποία λόγω συγκυρίας λαμβάνει στοιχεία ανορθόδοξης τακτικής.
Τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο σκηνικό, σε μια πρώτη ανάγνωση, είναι:
  • Μόλις είχε επιστρέψει από το Ισραήλ, και εκείνο που προείχε ήταν η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ταξιδιού.
  • Στη Βουλή διεξάγεται η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού και η Βουλή ήταν ο θεσμικός χώρος, και η φυσική διαδικασία, να ανακοινωθούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Σύμφωνα με δήλωση στο liberal.gr υψηλής κυβερνητικής πηγής «οι θεσμοί είχαν συμφωνήσει τουλάχιστον ως προς το μέρισμα στους συνταξιούχους»Αυτό ως συμφωνία αρχής είναι γνωστό, αλλά δεν συνεπάγεται αυτόματα την συμφωνία των θεσμών καθώς:
  • Είναι πολύ πρόωρη η πιστοποίηση του πλεονάσματος. Αυτή πιστοποιείται περί τον Μάρτη. Αυτό είχε γίνει επί Σαμαρά, Η κυβέρνηση μάλλον εν τη αγωνία που της επιφέρουν οι δημοσκοπήσεις προέτρεξε.
  • Ενδέχεται η πρόωρη ανακοίνωση, χωρίς την πιστοποίηση του πλεονάσματος, να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια.
  • Η αξιολόγηση είναι ανοιχτή και δεν γνωρίζουμε εάν η ανακοίνωση των μέτρων θα δυσχεράνει τις συνομιλίες - το πιο πιθανό.
  • Αλλάζει η ατζέντα της κοινοβουλευτικής διαμάχης. Η κυβέρνηση - για όσους παρακολούθησαν την έως τώρα συζήτηση του προϋπολογισμού - χτυπιόταν αλύπητα από την αντιπολίτευση. Πλέον θα παρουσιάζεται ως συνεπής στις διακηρύξεις της και ως τιμητής των υπολοίπων. 
  • Δημιουργεί ούτως ή άλλως (ακόμη και ανεξαρτήτως προθέσεων), σκηνικό προεκλογικής κινητικότητας και αντίστοιχης ετοιμότητας σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.liberal.gr/arthro/99469/politiki/2016/proeklogiko-skiniko-me-endechomenes-sunthikes-rixis-me-tous-daneistes-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: