googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Επιχείρηση GUNNER SIDE: η μάχη για το «βαρύ ύδωρ», 27 Φεβ 1943

operation-gunnerside-Norsk Hydro
Το ανενεργό εργοστάσιο Norsk Hydro σήμερα. Διακρίνονται οι αγωγοί ύδατος που κατεβαίνουν από ψηλά προς τους υποδοχείς της εγκατάστασης.
Από τις απαρχές ακόμη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αγώνας ταχύτητας στον οποίο είχαν επιδοθεί οι αντίπαλοι σχετικά με τις ατομικές έρευνες υπήρξε εξουθενωτικός. Η συμμαχική αντικατασκοπία γνώριζε ήδη από το 1938 ότι δύο Γερμανοί επιστήμονες, ο Στράσμαν (Fritz Strassman) και ο Χαν (Otto Hahn), είχαν καταφέρει με την αρωγή του Ινστιτούτου ‘Kaiser Wilhelm’ να διασπάσουν τον πυρήνα Ουρανίου (U238) με νετρόνια. Το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της ατομικής ενέργειας είχε πραγματοποιηθεί. Η δεύτερη φάση προέβλεπε τον ‘βομβαρδισμό’ του πυρήνα μιας ακόμη καθαρότερης μορφής Ουρανίου (U235), ώστε να επέλθει η διάσπαση (σχάση) και η αλυσωτή αντίδραση. Σε αυτήν ακριβώς την διαδικασία ήταν απαραίτητος ένας επιβραδυντής της ταχύτητας των νετρονίων, ώστε να μπορέσουν να ‘βομβαρδίσουν’ ελεγχόμενα το Ουράνιο. Οι λύσεις ήταν δύο: καθαρός γραφίτης ή βαρύ ύδωρ.
ΒΑΡΥ ΥΔΩΡ
Η καταλληλότητα του βαρέως ύδατος για την δημιουργία του ατομικού αντιδραστήρα δεν ήταν γνωστή το 1932, όταν αυτό ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό επιστήμονα Ούρεϋ (Harold Urey). Επρόκειτο στην ουσία για μια απλή αντικατάσταση του υδρογόνου του κανονικού νερού με δευτέριο ισότοπο υδρογόνου, δηλαδή υδρογόνο του οποίου ο πυρήνας αποτελείται από ένα πρωτόνιο κι ένα νετρόνιο. Αυτή η μορφή δεν βρίσκεται εύκολα στην φύση, αλλά μπορεί να προκύψει εύκολα εργαστηριακά (με ηλεκτρόλυση αλκαλικού διαλύματος κοινού νερού, ώστε να διαχωριστούν το υδρογόνο από το οξυγόνο). Τότε το ενδιαφέρον των ειδικών επικεντρώθηκε στις βιοχημικές ιδιότητες του βαρέως ύδατος και όχι στην παραγωγή ατομικής ενέργειας.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://stratistoria.wordpress.com/9-ww2/western-front/19430227-operation-gunnerside/

Δεν υπάρχουν σχόλια: