googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Η Σουηδία ξέμεινε από σκουπίδια!

sweden
Σουηδία. Η χώρα όπου κάθε γειτονιά έχει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Οπου κάθε νοικοκυριό ξεχωρίζει τα απορρίμματά του, δηλαδή τις εφημερίδες από το πλαστικό, το μέταλλο, το γυαλί, τα ηλεκτρικά σκεύη, τους γλόμπους τις μπαταρίες και τα αποφάγια. Αυτά επαναχρησιμοποιούνται, ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται. Βασικά, κατά κύριο λόγο, μετατρέπονται σε ενέργεια. Τα ίδια τα σκουπίδια τελικά θερμαίνουν τη χώρα! Μάλιστα καθώς ολοένα και μειώνονται τα απόβλητα των Σουηδών και ολοένα και διογκώνεται αυτό το -ιδιαίτερα χρήσιμο σε μία χώρα του κρύου Βορρά- σύστημα αποτέφρωσης αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, η Σουηδία εισάγει σκουπίδια!
Ο μέσος κάτοικος της Σουηδίας παράγει την ίδια ποσότητα απορριμμάτων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, περίπου 461 κιλά τον χρόνο. Αλλά λιγότερο από το 1% της συνολικής ποσότητας απορριμάτων των σουηδικών νοικοκυριών κατέληξαν σε χωματερές το 2016. Το ίδιο συνέβη και το 2015 και κάθε χρονιά από το 2011 μέχρι σήμερα. Η μισή ποσότητα των σκουπιδιών ανακυκλώνεται, η άλλη μισή καίγεται και μετατρέπεται σε ενέργεια.
Ουσιαστικά η δουλειά γίνεται σε 32 σταθμούς της χώρας, όπου τα απόβλητα αποτεφρώνονται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος με τη σειρά του χρησιμοποιείται σε γεννήτριες στροβίλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρότι οι σταθμοί αυτοί ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρίες, προμηθεύουν περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια στη Σουηδία με θέρμανση και πάνω από 260.000 με ηλεκτρισμό.
Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.protagon.gr/epikairotita/i-souidia-eisagei-skoupidia-gia-na-ta-anakyklwsei-44341295816

Δεν υπάρχουν σχόλια: