googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

28 Ιουλίου 1920: Συνθήκη των Σεβρών. Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιουλίου 1920 ή 10 Αυγούστου με το νέο ημερολόγιο. Δύο χρόνια πριν από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, τότε που η Ελλάδα έγινε πράγματι χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
Εκατό χρόνια μετά και πολλά έχουν αλλάξει, αυτό που μένει αναλλοίωτο είναι η διαρκής αναταραχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο επαπειλούμενος πόλεμος που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και αποστερεί και από τις δύο χώρες τεράστια κεφάλαια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς είναι συχνά τα επεισόδια στο Αιγαίο.
Όμως, πριν από 100 χρόνια περίπου μια άλλη πραγματικότητα είχε διαμορφωθεί.
Η ιστορία έγραψε:
Ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Η συνθήκη υπεγράφη στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, και γι’ αυτό πήρε και το όνομα.
Οθωμανική Αυτοκρατορία και Συμμαχικές Δυνάμεις υπογράφουν το πρωτόκολλο ειρήνης που ωστόσο είναι η σφραγίδα μιας ταπεινωτικής ήττας για την πρώτη.
Εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε αποδεκτή από τον σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ΄ ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τον θρόνο του, αλλά απορρίφθηκε από το ανεξάρτητο κίνημα των Νεότουρκων. Το κίνημα υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποίησε αυτή τη διένεξη για να αυτοανακηρυχθεί κυβέρνηση και να καταργήσει το χαλιφάτο.
Η ιστορία ανέδειξε στη συνέχεια απόλυτο πρωταγωνιστή τον Κεμάλ και λίγα χρόνια αργότερα η Ελλάδα υφίσταται μια δεινή ήττα στη Μικρά Ασία και μια νέα Συνθήκη συρρικνώνει τα εδάφη που είχαν κερδηθεί με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Διαβάστε Περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: