googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στην Τουρκία

Από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο γαλλικό περιοδικό «Nouvelle Observateur»

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια. Είναι επίσης ένα εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, οπότε θα πρέπει να έχει λόγο στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων»…
«Αρχικά, η διαχείρισή του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα δεν ήταν επαρκής. Κάποιες χώρες, κυρίως χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν δηλώσει ότι το πρόβλημα αυτό δεν τους αφορά, ότι αφορά μόνο τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της Ευρώπης και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας«, δηλώνει και προσθέτει:
«Είναι επίσης απαραίτητο να μεταρρυθμιστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου και να εναρμονιστούν οι πολιτικές ασύλου των χωρών της Ε.Ε. Αλλά, δεδομένου ότι αυτό δεν είναι εφικτό στο άμεσο μέλλον, θα αλλάξουμε την εθνική μας πολιτική χορήγησης ασύλου και θα απλοποιήσουμε σημαντικά τις διαδικασίες, προκειμένου να καταστούν γρηγορότερες και πιο αποτελεσματικές. Έτσι, όσοι δικαιούνται άσυλο θα συνεχίσουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και όσοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό, θα επιστρέφουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: