googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει "σπίτι" τους καταχραστές του δημοσίου!!!

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει "σπίτι" τους καταχραστές του δημοσίου
Οι ανακοινώσεις και οι αφορισμοί για το ποιος "ευθύνεται" για την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου, προσκρούουν σε κάτι ανελαστικό: Την νομική πραγματικότητα, την οποία διανύει η χώρα από την 1η Ιουλίου όταν και τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας. Ναι, τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή: Και για να πούμε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται, ο νέος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το δικαίωμα στον Αρ. Φλώρο να αποφυλακιστεί. Τόσο απλά, τόσο νομικά, είτε βοηθάει την πολιτική σπέκουλα που επιλέγεται από την προηγούμενη κυβέρνηση είτε όχι.
Ο Άρης Φλώρος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση ENERGA – HELLAS POWER και το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει δυο ελαφρυντικά. Ο Φλώρος είχε καταδικαστεί με βάση τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) που προέβλεπε ποινή (έως και) ισοβίων για τέτοιου είδους αδικήματα.
Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιουλίου, και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος αυτός καταργήθηκε και η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι τα 15 χρόνια. Όταν αναγνωριστεί ένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο η ποινή μειώνεται στα (ανώτατο) 11 χρόνια και όταν αναγνωριστεί και δεύτερο (όπως στην περίπτωση Φλώρου) η ποινή φτάνει (ταβάνι) στα 8 χρόνια. Για το ίδιο αδίκημα, την ίδια δικογραφία, το ίδιο πρόσωπο.
Άρα ο Φλώρος με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει ποινή από 1-8 χρόνια.
Ο Φλώρος σύμφωνα με την αίτηση των συνηγόρων του, έχει εκτίσει ήδη τέσσερα χρόνια πραγματικής φυλάκισης και δύο χρόνια με ευεργετικό υπολογισμό (μεροκάματα). Συνεπώς, όπως είπαν, είτε η τελική ποινή του γίνει 11 χρόνια, είτε 8 χρόνια, έχει εκτίσει το μέρος που απαιτείται για να αποφυλακιστεί. Η αναστολή εκτέλεσης της ποινής του έγινε δεκτή ομόφωνα από τους πέντε δικαστές του Εφετείου, απλώς γιατί ήταν νομικός μονόδρομος για αυτούς με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που καθόρισαν τα νέα όρια ποινής για τους καταχραστές του δημοσίου. Άλλωστε αν δεν έβγαινε τώρα με αναστολή εκτέλεσης ποινής θα έβγαινε π.χ αύριο με απόλυση υπό όρους.
Μα, θα αντιλέξει κάποιος, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί η αίτησή του, επικαλούμενος την διαδρομή του Αρ. Φλώρου (υπόθεση πλαστογράφησης πιστοποιητικών για την οποία είναι κατηγορούμενος από πέρυσι το καλοκαίρι) ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις πως κινδυνεύει στις φυλακές αφού – υπάρχει σχετική δικογραφία- έχει στοχοποιηθεί από την αλβανική μαφία των φυλακών, τα μέλη της οποίας φέρονται να του ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα.
Οι δικαστές όμως (και οι πέντε) αποφάσισαν πως αυτό είναι αδιάφορο νομικά, αφού ο νέος Ποινικός Κώδικας, προδιέγραψε την τύχη του Φλώρου, όπως βέβαια και πολλών άλλων κατηγορουμένων ως καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Και για να γίνει απολύτως σαφές, για την αποφυλάκιση Φλώρου, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν, δεν "ευθύνονται" ούτε οι δικαστές, ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Η βάση είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: