googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Νερού, Λίγα στοιχεία για το νερό στην χώρα μας.


Τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε είναι αποτέλεσμα της 1ης φάσης έρευνας του wwf σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης του νερού και των υγροτόπων. Στη χώρα μας λοιπόν το 58% του χρησιμοποιούμενου νερού  προέρχεται από επιφανειακά και το 42% από υπόγεια αποθέματα. Το 87% των συνολικών αντλήσεων το 1997 χρησιμοποιήθηκε για άρδευτικούς σκοπούς (ΟΟΣΑ, 1999).
Δυστυχώς η Ελλάδα  δεν έχει εθνική στρατηγική για την αειφορική χρήση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτινων πόρων.  Επίσης δεν υπάρχει ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα εκτίμησης της ποσότητας των επιφανειακών και υπόγειων εσωτερικών υδάτινων πόρων. Η Τράπεζα Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο διαχείρισης στο μέλλον αν αξιοποιηθεί σωστά.
Η γεωργία αποτελεί την βασική δραστηριότητα κατανάλωσης νερού στην Ελλάδα. Τα αρδευτικά έργα και οι εκτροπές προκαλούν αλλαγές στην ροή του νερού και στην ποιότητά του. Σε πολλές περιοχές γίνονται παράνομες αντλήσεις (υπόγειων και επιφανειακών υδάτων) για αρδευτικούς σκοπούς. Οι μη κατάλληλες αρδευτικές μέθοδοι και η κακή συντήρηση των αρδευτικών δικτύων οδηγούν σε σημαντικές απώλειες νερού. Η χρήση των υπόγειων υδάτων για άρδευση έχει διπλασιαστεί από το 1980 ενώ γίνεται υπερεκμετάλλευση πολλών υπόγειων υδροφορέων (ΟΟΣΑ, 2000). Τα συστήματα μεταφοράς και
διανομής νερού είναι παλιά και δεν συντηρούνται σωστά με αποτέλεσμα το 35% του νερού να χάνεται λόγω διαρροής.
Η χρήση των φυτοφαρμάκων έχει αυξηθεί κατά 23% την περίοδο 1980-1997 (ΟΟΣΑ, 1999). Το 1997, η Ελλάδα χρησιμοποιούσε 53% περισσότερα φυτοφάρμακα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γεωργικής γης από ότι η Δανία (ΟΟΣΑ, 1999). Το 1995 μόνο το 50% του πληθυσμού ζούσε σε περιοχές που διέθεταν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Περιπτώσεις ευτροφισμού παρατηρούνται σε παράκτιους υγροτόπους που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις και σε υγροτόπους όπου ασκείται εντατική γεωργία (ΟΟΣΑ, 2000).

Δεν υπάρχουν σχόλια: