googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα!

Με απλά λόγια η Ελλάδα δεν «μάτωσε» από την επτάμηνη διαπραγμάτευση η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την κυβέρνηση.



Πλέον η αλλαγή σελίδας στην οικονομία έγκειται στα εξής σημεία:
1. Αίρεται η αβεβαιότητα και το χάος που επικρατεί κάθε φορά που κάνει η τρόικα την εμφάνισή της στην Αθήνα. Και πιθανότατα να μην ξαναδούμε από τα μέρη μας τον προκλητικό Τόμσεν και του υπόλοιπους.
2. Θα δοθεί άμεσα 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά. Τα 500 εκατ. είναι το κοινωνικό μέρισμα σε ένστολους και φτωχούς και το επιπλέον 1 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών. Συνολικά μέσα στο 2014 θα πληρωθούν χρέη 2,8 δισ. ευρώ και πρόκειται για λεφτά που θα πέσουν στην αγορά.
3. Η τρόικα αποδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι εντυπωσιακό και αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Από αυτά 1 δισ. θα πάει στην αποπληρωμή του χρέους, 1 δισ. στα ληξιπρόθεσμα, 500 εκατ. θα είναι το κοινωνικό μέρισμα και άλλα 350 εκατ. ευρώ θα είναι η επιβάρυνση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, θα δοθούν άλλα 20 εκατ. για την ενίσχυση των άστεγων. Να θυμίσουμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η τρόικα δεν πίστευε ότι θα υπάρχει πλεόνασμα ενώ οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σήμερα μιλούν για λογιστικό τρικ παρά το γεγονός ότι είναι απτή πραγματικότητα.
4. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών, 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα δουν μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους. Παράλληλα, ανάσα αποτελεί το μέτρο κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
5. Η επίτευξη της συμφωνίας ανοίγει το δρόμο για τη μεγάλη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Ελλάδα για πρώτη φορά δεν κάθεται στο τραπέζι με σκυμμένο το κεφάλι. Για πρώτη φορά δεν θα φάει ξύλο ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας ή όποιος άλλος κάνει τις διαπραγματεύσεις. Κι αυτό είναι ένα επίτευγμα που ήρθε με ενότητα όλων, με σκληρή δουλειών ορισμένων οι οποίοι ξεχώρισαν από τους γνωστούς «λουφαδόρους» που πάντα υπάρχουν στην κυβέρνηση.
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, αντιθέτως μάλιστα, είναι το γεγονός ότι μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα μετά την επίτευξη της συμφωνίας. 
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.antinews.gr/Antitheseis/i-ellada-allazei-selida_1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: