googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Κωστής Χατζηδάκης: Η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω τις αγκυλώσεις

kx_synksh_typoy_ekthesi_oosa_27_3_2014




Κυρίες και Κύριοι,
Το νομοσχέδιο που σήμερα σας παρουσιάζουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, έχει ως στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές, σε τέσσερις βασικούς τομείς της αγοράς:
  • στον τουρισμό
  • την επεξεργασία τροφίμων
  • τα οικοδομικά υλικά
  • και το λιανικό εμπόριο.
Πρόκειται για τομείς όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αντιπροσωπεύουν το 1/5 περίπου του ΑΕΠ και αφορούν πάνω από 1 εκ. θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Ωστόσο στους κλάδους διαμορφώθηκε με μια σειρά από διατάξεις εδώ και δεκαετίες, ένα πλέγμα υπερβολικής προστασίας, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για όλους: για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, την οικονομία συνολικά.
Διότι μπορεί ορισμένοι -κατά περίπτωση- να  θεωρούσαν πως με τις στρεβλώσεις κέρδιζαν την μάχη της δικής τους ομάδας πίεσης, αλλά, στην πραγματικότητα, όλοι μαζί χάναμε τον πόλεμο.
  • Αφενός οι αγκυλώσεις στην οικονομία, έκαναν ζημιά στην παραγωγική βάση της χώρας και στηνανταγωνιστικότητά της Ελλάδας, διότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να είναι ανταγωνιστικές.
  • Αφετέρου η έλλειψη ανταγωνισμού και τα εμπόδια εισόδου στην αγορά, λειτουργούσαν αρνητικά στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, ενώ ωθούσαν ψηλά τις τιμές βασικών προϊόντων για τον Έλληνα καταναλωτή.
Με το σημερινό νομοσχέδιο που ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά, σπάμε τα  άλατα δεκαετιών.
Καταργούμε εκατοντάδες στρεβλώσεις στην οικονομία και τα νομοθετημένα καρτέλ, που προστάτευαν τους λίγους εις βάρος των πολλών.
Έτσι, και με αυτή τη μεταρρύθμιση, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων και θα δημιουργηθούν νέες  επιχειρήσεις, ενισχύοντας την παραγωγική μας βάση και συνολικά, την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Παράλληλα, θα πέσουν οι τιμές σε μια σειρά από βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στηρίζοντας τον Έλληνα καταναλωτή που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία και την ύφεση.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.khatzidakis.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=7310:q-q-4-&catid=1918:2011-08-02-11-58-01

Δεν υπάρχουν σχόλια: