googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Τρομοκρατία σε ΜΜΕ, internet και δημόσιο λόγο

Μου το έλεγαν φίλοι μικροεπιχειρηματίες της εστίασης και όχι μόνο. Οταν απεργούν τα ΜΜΕ, ανεβαίνει ο τζίρος! Οταν μαυρίζεις την ψυχή των ανθρώπων, τι όρεξη να 'χουν για βόλτες, καφέδες και φαγητό; Και το νερό κόμπο-κόμπο τούς κατεβαίνει. Η κινδυνολογία, οι ακραίες καταστροφολογικές μπαρούφες κι η εν γένει ρωμαίικη αμετροέπεια στον Τύπο, ηλεκτρονικό ή μη, και στον όλο δημόσιο λόγο κάνουν τα νεύρα των πολιτών κρόσσια.

Βοηθούν πολύ και οι διάφοροι παλαβοί και καραγκιόζηδες, που κυκλοφορούν στην πολιτική ή παριστάνουν τους δημοσιογράφους. Πόσες φορές ανακοινώνεται απλά η είδηση, χωρίς να δραματοποιείται με υποβλητική μουσική, ακραία σχόλια, χαρακτηρισμούς και τραβηγμένα από τα μαλλιά συμπεράσματα; Πόσες φορές διάφοροι, με διαμπερές «τραύμα» στον εγκέφαλο και ακεραιότητα σωματέμπορα, ανήγγειλαν ως επικείμενη τη χρεοκοπία;Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας εκ των σωτήρων «εκ του προχείρου, με τη μορφή του χοίρου», που παριστάνει το γιαλαντζί ΕΑΜ. Ανά τρίμηνο εξαγγέλλει πτώχευση, δικτατορία, πανώλη, δάκο και μουχρίτσα, βγάζει ανακοινώσεις και κάνει δηλώσεις για επερχόμενο διπλό νόμισμα, δραχμή, κρεμάλες και στρατοδικεία.

Στα ΜΜΕ, ιδίως τα περιφερειακά, στους μικρούς σταθμούς, σε λαθρόβια έντυπα και ιστότοπους, που κάνουν και κάναν ψιλοεκβιασμό, όπως και στην αχανή τροπική ζούγκλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οργανωμένες ομάδες φανατικών, βλαμμένων, μισθοφόρων ή μοναχικοί σαλταρισμένοι, τυφλωμένοι από εμμονές, μίσος και εμπάθεια, κραυγάζουν, απειλούν, υβρίζουν και συκοφαντούν. Κυρίως όμως διακινούν τερατώδη ψεύδη, συνωμοσιολογικές θεωρίες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της έρμης πατρίδας, που διαδίδονται σαν φωτιά στα ξερά χόρτα, διότι, ως γνωστόν, η βαρετή στρωτή αλήθεια δεν πουλάει όσο το εξωφρενικό παρδαλό ψέμα.

Η κατάσταση είναι από μόνη της αρκούντως ζόρικη. Η ανεργία, τα λουκέτα, η μετανάστευση νέων και όχι μόνο, οι περικοπές δαπανών στην κοινωνική πρόνοια, στην παιδεία και την υγεία, η ύφεση, η απλή αλήθεια, με λίγα λόγια, είναι αρκετά από μόνα τους για να γίνεται το στομάχι σου φιόγκος.

Πέρα όμως από τις βαριές συνέπειες στην ψυχολογία των πολιτών, η ασυδοσία της καφρίλας και της αρνητικής προπαγάνδας, που γίνεται στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στον ίδιο τον δημόσιο λόγο κομμάτων, πολιτικών και πολιτικολογούντων, βλάπτει σοβαρά την οικονομία, λειτουργεί διαλυτικά στην αγορά, στις επενδύσεις, σε όλους τους στόχους που προσπαθεί να επιτύχει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και κάθε επιχειρηματίας, μικρός ή μεγάλος, ξεχωριστά.
http://www.dimokratianews.gr/content/23113/%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%BC%CE%B5-internet-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια: