googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Aνδρέας Mαρίνος: Αλλαγές – και πιθανά προβλήματα με το Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ


Τα προβλήματα και τις αλλαγές που εμφανίζονται με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, επισημαίνει στην παρακάτω συνέντευξή του στην ‘δ’ ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος. Ακόμη, αναλύει τα Τμήματα των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανά επιστημονικά πεδία καθώς και δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να πράξουν οι μαθητές.
• Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι σημαντικότερες αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ;
Δύο κατά την άποψη μου είναι οι σημαντικότερες αλλαγές.
Η πρώτη είναι ότι αλλάζει εντελώς η Γ’ Λυκείου,αφού πέρα των ελαχίστων μαθημάτων Γενικής Παιδείας (όπως τα θρησκευτικά και η Φυσική αγωγή) υπάρχουν αποκλειστικά μαθήματα προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά, αν εξαιρεθουν.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι το γεγονός ότι θα υπάρχουν τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης για την εισαγωγή των μαθητων στα ΑΕΙ. Τα τμήματα αυτά θα προκύπτουν από αν από το σύνολο των προτιμήσεων των υποψήφιων μαθητών για ένα Τμήμα είναι μικρότερο ή ίσο με τις διαθέσιμες θέσεις του Τμήματος αυτού για τη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων. Αυτό θα ισχύει τόσο για τα ημερήσια όσο και για τα εσπερινά εσπερινών ΓΕ.Λ. Το Τμήμα αυτό́ ορίζεται για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ως «Τμήμα με θέσεις ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ) για την οικεία κατηγορία υποψηφίων και οι θέσεις που έχουν δηλωθεί δεσμεύονται προσωριναά. Τα υπόλοιπα Τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις που διεκδικούν οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, είναι «Τμήματα πρόσβασης με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ) για την οικεία κατηγορία υποψηφίων.
• Ποια επιστημονικά πεδία θα έχουμε με το νέο σύστημα;
Τα Τμήματα των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατατάσσονται σε τέσσερα επιστημονικά πεδία:
1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες
2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.
3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής.
4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.
Tα παραπάνω τμήματα αντιστοιχούν σε παρόμοιες σχολές.
• Επηρεάζει το σύστημα αυτό τους μαθητές που είναι ήδη στο Λύκειο;
Βεβαίως, αφού οι σημερινοί μαθητές της Β Λυκείου θα το “εγκαινιάσουν”, αφού θα ισχύσει το νέο σύστημα για το ακαδημαϊκό έ́τος 2020 – 2021. Θα πρέπει όμως να επισυμανθεί ότι οι μαθητές της Β’ ́ Τάξης ΓΕ.Λ. για μόνο εφέτος μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους συμπληρώνουν Α’ ́ δήλωση προτίμησης με περιορισμένο αριθμό προτιμήσεων Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν. Η Α’ ́ δήλωση προτίμησης θα υποβάλλεται έως τις 30 Ιουνίου. Μόνο για εφέτος η δήλωση θα υποβληθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 από τους μαθητές της Γ ́ Τάξης ΓΕ.Λ.
 Διαβάστε Περισσότεραhttps://www.dimokratiki.gr/30-05-2019/andreas-marinos-allages-kai-pithana-provlimata-me-to-neo-systima-eisagogis-sta-aei/?fbclid=IwAR0H0iTgHHWczpwaCa1tkB5yLEaDddz53MOSwlWnRAaM15LbUIEhzoBLgng

Δεν υπάρχουν σχόλια: