googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Διαλύουν τα πάντα πριν φύγουν. Οι χρυσές αυξήσεις στη χρεοκοπημένη ΛΑΡΚΟ και το βαθύ κράτος των συνδικαλιστών!!!

Οι χρυσές αυξήσεις στη  ΛΑΡΚΟ και το βαθύ κράτος των συνδικαλιστών
Του Βασίλη Γεώργα
Αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει απλά για μια ακόμη τραγελαφική απόφαση από αυτές που βλέπουμε κατά ριπάς να λαμβάνονται λίγο πριν τις εκλογές. Η είδηση όμως δεν είναι για γέλια: στην βαθιά προβληματική νικελοβιομηχανία ΛΑΡΚΟ με τα δεκάδες εκατ. ευρώ ζημιών ετησίως και τις υποχρεώσεις των 350 εκατ. ευρώ, η διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση και οι συνδικαλιστές που κατά πλειοψηφία πρόσκεινται στην “αντίπαλη” ΔΑΚΕ, βρίσκονται στο παρά ένα πριν υπογράψουν νέα τριετή επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με μεγάλες αυξήσεις αποδοχών για τους περίπου 1200 εργαζόμενους της βιομηχανίας η οποία βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν το λουκέτο.
Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο το περιεχόμενο της νέας σύμβασης εργασίας με την οποία δίνονται σημαντικές αυξήσεις και ξεπαγώνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες) σε μια περίοδο που η εταιρεία δεν είναι βέβαιο αν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί αύριο, αλλά και το το πως αυτή επιχειρείται να περάσει “στα μουλωχτά” την ερχόμενη εβδομάδα, μια – δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές.
Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση, όπως πληροφορείται το liberal.gr, παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΛΑΡΚΟ από τον πρόεδρο της εταιρείας Μιχ. Ρένεση και τον προσφάτως διορισμένο διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Κουτσλιωτάκη ο οποίος τοποθετήθηκε στο τιμόνι της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2019, ως επιλογή που αποδίδεται στο περιβάλλον του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.
Στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης δεν δόθηκε όμως κανένα στοιχείο για το πρόσθετο κόστος λειτουργίας που θα επιφέρουν στην προβληματική βιομηχανία οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις και παροχές γι αυτό και το Δ.Σ θα επαναληφθεί στην τελευταία προκλογική εβδομάδα ώστε η διοίκηση να παρουσιάσει την “κοστολόγηση” της σύμβασης.
Πρόχειροι υπολογισμοί που έχουν γίνει, δείχνουν ότι μόνο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας οι δαπάνες μισθοδοσίας θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση. Αλλες εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι στην πλήρη εφαρμογή των προβλέψεων της νέας σύμβασης η οποία θα ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, η συνολική επιβάρυνση της μισθολογικής δαπάνης της εταιρείας θα φτάσει το 25%. Όλα αυτά, είναι όμως ανεπίσημες εκτιμήσεις που αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν την επόμενη εβδομάδα εφόσον η διοίκηση της εταιρείας δεν επιχειρήσει να αποκρύψει το εκτιμώμενο κόστος με το οποίο θα επιβαρύνει την ήδη καταχρεωμένη ΛΑΡΚΟ. Σήμερα η μισθολογική δαπάνη της εταιρείας αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, ήγουν κατά μέσο όρο αντιστοιχούν περίπου 40.000 ευρώ ετησίως για κάθε εργαζόμενο περιλαμβανομένων των εισφορών κ.α
Διαβάστε Περισσότερα:
https://www.liberal.gr/economy/oi-chruses-isonauxiseissin-sti-larko-kai-to-bathu-kratos-ton-sundikaliston/257672

Δεν υπάρχουν σχόλια: