googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Μία ή 20 κεραίες στην γειτονιά μου;

μια η 20 κεραιες στη γειτονια μου
Ούτε μία, ούτε είκοσι... Καλύτερα 50!
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα: Η Ασύρματη Επικοινωνία [δηλαδή  Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Ασύρματα Τοπικά Δίκτυα (WLANs), Επίγειες Ασύρματες Συνδέσεις Σωμάτων Ασφαλείας (TETRA), Δορυφόροι, GPS, Internet, Radars, Μετεωρολογικά, Αμυντικά & Αεροπορικά Συστήματα Πλοήγησης  και ιδίως η Κινητή Τηλεφωνία (ή ΚΤ)], βασίζεται σε ένα εκτεταμένο Δίκτυο Σταθερών Κεραιών (ή Σταθμών Βάσης όπως λέγεται), αναμεταδίδοντας πληροφορίες με σήματα ραδιοσυχνότητος (RF). Οι κεραίες είναι ορατές, γνωστής γεωμετρίας, το δε Ηλεκτρικό Πεδίο (ΗΠ) το οποίο δημιουργούν και στο οποίο εκτίθεται ο άνθρωπος, είναι εύκολα μετρήσιμο (σε Volts ανά μέτρο ή V/m).
Πόσο ισχυρές είναι οι πηγές ηλεκτρομαγνητικής (Η/Μ) ακτινοβολίας;
Σταθμοί Βάσης TV / Ραδιόφωνο (2.000 – 40.000 Watts ή και εκατομμύρια Watts αρκετές φορές), Σταθμοί ΚΤ σε αγροτικές περιοχές (περίπου 40 Watts), Σταθμοί Κινητής Τηλεφωνίας σε αστικές περιοχές (περίπου 10 Watts), Κινητό Τηλέφωνο (περίπου 0,25 Watt), Baby Alarm Monitor (έως 1 Watt), WiFi access points (0,10 Watt), Pico cells - εσωτερικές κεραίες (0,10 Watt), Ασύρματο σταθερό τηλέφωνο DECT (0,10 Watt), Bluetooth (0,001 Watt). Παρατηρήσατε κάτι; Η ΚΤ εκπέμπει σε Watts, ενώ ραδιόφωνο  και τηλεόραση σε χιλιάδες (kW) ή εκατομμύρια (MW) φορές μεγαλύτερη ισχύ!
Ο λόγος είναι απλός. Η επικοινωνία στις περιπτώσεις του ραδιοφώνου και της TV είναι μονόδρομη [μόνο κεραία εκπομπής προς δέκτη], ενώ στην ΚΤ είναι αμφίδρομη [σταθμός βάσης προς κινητό τηλέφωνο και αντίστροφα]. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις περιπτώσεις των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών είναι δυνατόν, εκπέμποντας με μεγάλη ισχύ από μία μόνο θέση όπως η κορυφή ενός βουνού (απ’ όπου η διάδοση του σήματος είναι πολύ καλύτερη), να καλυφθεί αποτελεσματικά μια μεγάλη γεωγραφική έκταση, με σήμα. Αντίθετα, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας απαιτούν για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, εκπομπή από πολλές θέσεις, αλλά με μικρή ισχύ εκπομπής σε κάθε μία από αυτές.
Εάν “ξαποστείλουμε” τον σταθμό βάσης (την κεραία) της ΚΤ στον Υμηττό θα πρέπει να εφοδιαστούμε με κινητά τηλέφωνα εκατονταπλάσιας έως χιλιαπλάσιας ισχύος για να στέλνουμε σήμα στον σταθμό βάσης και να επικοινωνούμε με τον συνομιλητή μας. Επιπροσθέτως, μια και μόνη κεραία ΚΤ στο βουνό δε θα μπορούσε να καλύψει ποιοτικά και ποσοτικά τον πληθυσμό. Ποιοτικά καθώς το σήμα θα είχε μεγάλες απώλειες και παρεμβολές (δε θα υπήρχε η δυνατότητα χρήσης δεδομένων – Internet-  παρά μόνο φωνής και αυτής με διακοπές), αλλά και ποσοτικά καθώς δε θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν χιλιάδες χρηστών ταυτόχρονα, πόσο μάλλον σε συνθήκες ανάγκης όπως σεισμού, πυρκαγιάς ή ακόμα και γιορτών όπου παρατηρείται αύξηση ταυτόχρονης χρήσης ΚΤ.
Άρα “ξαποστέλλοντας τις κεραίες ΚΤ στα βουνά και στα λαγκάδια, μακριά από τα σπίτια μας, τις πολλαπλασιάζουμε, αυξάνουμε σημαντικά την ισχύ τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αγοράσουμε νέα κινητά πολύ μεγαλύτερης ισχύος. Κινητά με πολύ μεγαλύτερο SAR (Specific Absorption Rate – Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης) και συνεπώς μεγαλύτερης επιβάρυνσης για τον βιολογικό ιστό.
Αντίθετα, όσο πιo κοντά μας “φέρνουμε” τη κεραία, τόσο πιο σιγά αυτή "μας μιλάει", τόσο “πιο ψιθυριστά” της απαντάμε, τόσο περισσότερο κατεβαίνει η ισχύς και τα Watts, τόσο λιγότερο μας ακτινοβολεί, κεραία και κινητό τηλέφωνο....
Διάβαστε περισσότερα στο: 
http://www.physicsmag.com/2016/04/mia-i-20-keraies-sti-geitonia-mou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: