googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τους TAP(ωσε) πάλι ο Σαμαράς!


Antonis_Samaras
Σήμερα ο πρωθυπουργός πάει στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει τη θεμελίωση του έργου του αγωγού TAP, γνωστού και ως Trans Adriatic Pipeline. Όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου και οι πρόθυμοι παπαγάλοι αναπαράγουν: «Οι επενδύσεις είναι εδώ, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία και η απόδειξη είναι τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου». Και συνεχίζει: «Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης συνέδεσε το γεγονός με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για "ευτυχή συγκυρία". Το ίδιο το έργο θα δώσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του, και σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB) και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και της αξιολόγησης, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό "παίκτη" στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ο Τσίπρας με τον Σκουρλέτη λοιπόν θα κόψουν κορδέλες σαν άλλοι… Παττακοί της Χούντας και θα επιβεβαιώσουν στις δηλώσεις τους ότι… η ανάπτυξη έρχεται. Μπράβο παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ. Είστε μεγάλοι και τρανοί, συγχαρητήρια για τη μεγάλη επένδυση που φέρατε στην Ελλάδα. Για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, για τα εκατομμύρια ευρώ. Εύγε Τσίπρα, μεγάλε ηγέτη της ανάπτυξης στη χώρα.
Είναι εντυπωσιακό πώς κάποιοι έχουν μνήμη… βατράχου. Γιατί όποιος έχει λίγο μυαλό και διαβάσει το ιστορικό του αγωγού TAP, πέραν του σχεδιασμού του, που ξεκίνησε το 2003, θα διαβάσει και την εξής είδηση.
Είναι 2013, Ιούνιος και ο τότε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπογράφει τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας για τον αγωγό και στη σχετική τελετή εξέφρασε την ικανοποίησή του επισημαίνοντας ότι θα φέρει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα την καταστήσει ενεργειακό κόμβο.
«Ο Πρωθυπουργός μας (σ.σ. ο Αντ. Σαμαράς) είπε να είμαστε δωρικοί, γι' αυτό θα πω δύο λόγια μόνο. Ακόμη δεν γνωρίζουμε την επίσημη απόφαση για το ποιος εκ των δύο αγωγών θα επιλεγεί, αυτό θα ανακοινωθεί επισήμως την Παρασκευή, στο Μπακού. Σήμερα υπογράφουμε τη συμφωνία του TAP με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι μία καλή συμφωνία. Θέλω να θυμίσω ότι σε ανύποπτο χρόνο, όταν ήμουν επικεφαλής του ΙΟΒΕ, είχαμε κάνει μία μελέτη και από τότε είχα υποστηρίξει ότι η επιλογή αυτού του αγωγού είναι η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα» τόνισε.
«Είμαι πολύ ευτυχής, λοιπόν, που σήμερα υπογράφουμε τη Συμφωνία με το Κονσόρτσιουμ του TAP και τον Υφυπουργό Ενέργειας κύριο Ασημάκη Παπαγεωργίου. Θεωρώ ότι θα έρθουν δουλειές στη χώρα μας. Η Ελλάδα, έτσι, γίνεται ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή. Εάν, βεβαίως, την Παρασκευή στο Μπακού έχουμε τη θετική κατάληξη και επιλεγεί ο αγωγός TAP», πρόσθεσε ο ίδιος .
Στο περιθώριο της υπογραφής ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας ΤΑΡ για την Ελλάδα, Ρ. Σκούφιας, υπογράμμισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και θέτει διεθνή στάνταρντ για την επίτευξη ανάλογων συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο.
Λίγα 24ωρα μετά στο Μπακού οι Αζέροι αποφάσισαν ότι επιλέγεται ο Νότιος Διάδρομος, δηλαδή ο αγωγός που εγκαινιάζει σήμερα μετά Βαΐων και κλάδων ο Τσίπρας.
Η ανάπτυξη δηλαδή που… φέρνει η κυβέρνηση Συριζοψεκασμένων, οφείλεται στην υπογραφή εκείνης της συμφωνίας το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά. Και απλά να θυμίσουμε ότι τον αγωγό αυτόν είχαν προωθήσει, προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2003. Πρώτη υπογραφή έπεσε το 2008 με την κοινοπραξία Trans Adriatic Pipeline AG. Κι επίσης, το 2012 Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία επικύρωσαν την πολιτική τους στήριξη στον αγωγό ενώ τον Φεβρουάριο του 2013, επί Σαμαρά οι τρεις χώρες υπέγραψαν διακρατική συμφωνία.
Και μετά από όλα αυτά δεν ντρέπονται οι… Παττακοί του ΣΥΡΙΖΑ να στήνουν φιέστες και να χαίρονται που φέρνουν επενδύσεις. Αλλά δεν είναι τόσο το ψέμα τους. Είναι αυτή η ξεδιάντροπη υποκρισία τους για όλα, και για τον αγωγό. Επειδή, λοιπόν ο Τσίπρας νομίζει ότι είμαστε βλάκες και δεν θυμόμαστε, ίσως να μη θυμάται κι αυτός τι έλεγε, έχει ζαλιστεί από τις κωλοτούμπες, ας του θυμίσουμε εμείς κάτι.
Είναι 28 Ιουνίου 2013 και ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει μια μακροσκελή ανακοίνωση για τον αγωγό TAP με την οποία επικρίνει την κυβέρνηση Σαμαρά. Το τμήμα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ λέει μεταξύ άλλων ότι «οι σημερινοί πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, κινούνται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής και το μόνο στο οποίο στοχεύουν είναι να εξαπατήσουν τον λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η Συμφωνία Κράτους Υποδοχής (Host government agreement) που υπογράφηκε πρόσφατα, κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα. Η συμφωνία περιλαμβάνει το ύψος των τελών διέλευσης, θέματα απαλλοτριώσεων, την πιθανή συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και διαδικαστικές λεπτομέρειες καθοριστικές για τη λειτουργία του αγωγού. Κατά συνέπεια, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, "η μη δημοσιοποίηση των όρων της συμφωνίας και η αόριστη επίκληση γενικών και αόριστων ωφελειών, συνηγορεί για λεόντεια σύμβαση υπέρ των ξένων συμφερόντων".
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας δεν ξέρει αν η τελευταία έγκριση του TAP θα είναι η οριστική και προσθέτει ότι "η αξιοπιστία της χώρας έχει καταρρακωθεί, ενώ η κυβέρνηση, τηρώντας στάση παρατηρητή, προσανατολίζεται κάθε φορά προς τα κατά καιρούς επικρατούντα συμφέροντα". Αναφέρει, ωστόσο, ότι "η επιλογή του TAP από τις εταιρείες του Shah Deniz II δίνει ένα προβάδισμα στον συγκεκριμένο αγωγό".
Διαβάστε περισσότερα: http://www.antinews.gr/action.read/politiki/tous-tapose-pali-o-samaras/2.107067#.VzqZ8shPcnM.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: