googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΣΤ. ΧΟΚΙΝΓΚ: «ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ‘ΜΑΛΛΙΑ’ ΠΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΝ ΠΩΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ»

Μια νέα θεωρία για τη λειτουργία των μελανών οπών στο Σύμπαν ανέπτυξε ο διάσημος βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη τους. Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν στην ύλη που εισέρχεται σε μια μαύρη τρύπα δεν καταστρέφονται μαζί με αυτή αλλά αποσπώνται και αποθηκεύονται σε εξωτικές κοσμικές δομές στον ορίζοντα των γεγονότων, το αόρατο σύνορο το οποίο περιβάλλει κάθε μαύρη τρύπα στο Σύμπαν και εμποδίζει το φως να ξεφύγει.
Σύμφωνα με τον Χόκινγκ οι μαύρες τρύπες έχουν κοσμικά μαλλιά που συγκρατούν και αποθηκεύουν τις πληροφορίες της ύλης που χάνεται μέσα σε αυτές.
Το παράδοξο
Όσα γνωρίζουμε για τις μαύρες τρύπες υποδεικνύουν πώς όταν η ύλη εισέλθει σε μια μελανή οπή καταστρέφεται στα εξ ων συνετέθη και φυσικά μαζί της καταστρέφονται και όλες πληροφορίες. Όμως οι νόμοι της κβαντομηχανικής αναφέρουν ότι οι πληροφορίες που πέφτουν στις μελανές οπές διασώζονται και μπορούν να ανακτηθούν. Αυτός ο κοσμικός γρίφος έχει ονομαστεί από τους ειδικούς «παράδοξο της πληροφορίας».
Σε μια προσπάθεια να δώσει λύση σε αυτό το παράδοξο ο Χόκινγκ τον περασμένο Ιούλιο παρουσίασε σε επιστημονικό συνέδριο στη Στοκχόλμη μια νέα ιδέα που είχε αναπτύξει σε συνεργασία με τον φυσικό Μάλκολμ Πέρι από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τον φυσικό Άντριου Στρόμινγκερ από το Χάρβαρντ. Οι τρεις ερευνητές υποστηρίζουν πώς οι πληροφορίες όταν «συλλαμβάνονται» από μια μελανή οπή δεν εισέρχονται στο εσωτερικό της αλλά αποθηκεύονται στον ορίζοντα γεγονότων.
Διαβάστε περισσότερα:
https://physics4u.wordpress.com/2016/01/12/%CF%83%CF%84-%CF%87%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%BB/


Δεν υπάρχουν σχόλια: